Böjtölj örömmel

„Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. 17Amikor pedig te böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, 18hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; és Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.” Máté evangélium 6:16-18

A böjt lényege a tartózkodás az evéstől, ivástól vagy valamilyen tevékenységtől lelki, szellemi célok érdekében. Mindeközben háttérbe tudjuk szorítani a testi embert, a testi gondolkodást úgy, hogy Istenre koncentrálunk és a vele való kapcsolatot erősítjük.

A világ folyamatosan azon dolgozik, hogy elszakítson bennünket Istentől. Ezért nagyon fontos, hogy mi azonban mind közelebb kerüljük hozzá.  A böjt csak imával együtt érheti el a célját, azáltal, hogy képessé válunk arra, hogy a belső emberünkre tudjunk figyelni.

A böjtnek számos pozitív hatása van: tisztává teszi a szívet és az elmét, erősebbé teszi az emlékezetet, jót tesz szervezetnek. Segít megtörni a testi ember vágyait és makacsságait.

A böjt időtartama egy naptól 40 napig bezárólag igen eltérő lehet, vannak részleges, vagy szigorú böjtök. A böjt akár egyetlen étkezés kihagyásával is lehet áldásos. A lényeg, hogy mindenki önszántából, jókedvűen, ünnepelve tegye.

A teljes tanítás itt hallgatható meg:

Kiss György

2023.01.08.